Saturday, August 13, 2011

Resepi Kuih-Muih Di Bulan Ramadhan (Resepi Kuih Puteri Dua Sebilik)

Ramadhan datang lagi...maka kita pasti tidak terlepas dengan sajian-sajian kuih muih yang pelbagai jenis terutama untuk dijadikan sajian hidangan selepas mengerjakan solat terawih sebagai makanan ringan. Rimau suka untuk mengajak berkongsi dengan rakan-rakan blog resepi-resepi sajian melalui Sajionline... Selamat mencuba....


Resepi Kuih Puteri Dua Sebilik (Macam pelik je nama kuih nie...)

Kuih Puteri 2 Sebilik

Bahan-bahan:

2 cawan tepung pulut hitam
2 keping gula kabung - dipotong empat segi kecil
3 cawan santan pekat
1/2 sudu besar tepung kanji
Sedikit gula pasir untuk tabur
Daun pisang - dibentuk sampan

Cara Menyediakan:

1. Bancuh tepung pulut dengan air hingga menjadi doh seperti buah melaka. Bentuk bulat dan isikan dalamnya dengan sekeping kecil gula kabung.

2. Masukkan dua biji doh kecil ke dalam daun pisang.

3. Di dalam mangkuk lain, satukan santan dan tepung kanji. Kacau rata dan tuangkan ke dalam sampan daun pisang berisi doh pulut tadi.

4. Taburkan gula pasir dan kukus hingga masak.


Rimau : Natang bende agaknye Boh tu...Rimau pun tak tahu...huhuhuhu...


12 comments:

Madiana Mohd said...

first time dgr nme nie...pelik2.....

Zaujah Encik Mamat said...

wah... 1st time.. tengok n dengar pasal kuih ni.. looks so cute <3 simple jer respi nye ni :) .. syukran berkongsi :)

lemongrassbeam said...

mcm sedap jek. suke yg berendam² neh... nama pon pelik. hehe

Cik Anita said...

salam.

ouh. jujur saya cakap. saya tak pernah pun makan kuih tu!

syafiqakarim said...

err..tak penah makan pon.
nanti nak try buat lahh

Miss Anisah said...

ada jugak kiuh macam ni yer?
dari kecik tau kuih puteri mandi jek...

caliph shuriken said...

knapa puteri tu dok cmtu? hikk...

Anis izyan Abd Rahman said...

feberet !

Fatin Syafiqa said...

aku suka kueh ni!!sodap ehh

Princess Nusy said...

pelik nye kuih ni..hehe..jupe mane ning..huhu

~SaL IjOu~ said...

pertama kali tgk..peliknye~ huhu

mar marwiah said...

sedap lah kuih tu

Kedudukan Liga Super / Liga Premier Malaysia 2012

Maklumat anda :

IP