Saturday, December 1, 2012

Aksi Lawak Kumpulan Jambu Minggu Ke-3 Maharaja Lawak Mega 2012 Musim Ke-2


Memang terbaik lawak jambu minggu ni..pecah perut dibuatnya..hahahahahah...
Fenomena baru..Calculator = Kurang Ajar...

Friday, November 30, 2012

Free Download Drama Adam Dan Hawa Episod 56

 
Download Link Di Bawah untuk Episod 56..(29 November 2012)
Tonton secara Online Di atas ini..tq

Thursday, November 29, 2012

Free Download Drama Adam Dan Hawa Episod 55

 
Download Link Di Bawah untuk Episod 55..(28 November 2012)
Tonton secara Online Di atas ini..tq

Tuesday, November 27, 2012

TV3 Kena Hack Semasa Live Buletin Utama


Saksikan Macam Mana Budak Lelaki Tu Tetiba Muncul Semasa Berita Disampaikan

Friday, November 16, 2012

Free Download Drama Adam Dan Hawa Episod 48

 
Download Link Di Bawah untuk Episod 48..(15 November 2012)
Tonton Drama Adam Dan Hawa secara Online Di atas ini..tq

Thursday, November 15, 2012

Kajian Membuktikan Terdapat Darah Babi Pada Penapis (Filter) Rokok


Sudah diketahui oleh ramai orang bahawa merokok tidak baik untuk kesihatan. Bahan yang ada di dalam rokok boleh mengganggu kesihatan anda. Apabila dihisap, bahan-bahan toksik dan karsinogen mengalir masuk ke dalam tubuh dan menjejaskan tekanan darah, denyutan jantung, sehingga kesihatan organ lain.

Namun, tahukah anda bahawa di dalam rokok mengandungi darah babi? Penyelidikan yang ditemui oleh seorang saintis Belanda tersebut cukup menggelisahkan. Dinyatakan sekiranya 185 jenama rokok menggunakan darah babi sebagai campuran pada bahagian filter rokok.

 Prof Chapman

Hemoglobin atau protein darah babi ternyata digunakan untuk membuat penapis rokok agar lebih efektif untuk menangkap bahan kimia berbahaya, sebelum masuk ke paru-paru perokok. Fakta mengejutkan tersebut didedahkan oleh penyelidik dari Eindhoven, Belanda, Christien Meindertsma (gambar) dan disokong oleh Profesor Kesihatan Awam dari University of Sydney iaitu Dipetik News.cnet.com, Prof Chapman (gambar) mengatakan bahawa kajian ini memberitahu dunia mengenai rahsia pembuatan rokok dan untuk meningkatkan kesedaran terhadap umat Islam dan Yahudi. Darah babi tentunya sangat diharamkan bagi penganut kedua-dua agama tersebut.

 Christien Meindertsma

Prof Chapman mengatakan bahawa industri rokok dunia memang kerap merahsiakan bahan-bahan yang mereka gunakan. Tapi, sekurang-kurangnya satu jenama rokok yang dijual di Greece telah dikukuhkan menggunakan hemoglobin babi dalam proses pembuatannya, tanpa diketahui para pengguna. Malangnya, tidak disebutkan jenama rokok tersebut.

Rokok yang mengandungi darah babi ini ditemui pada rokok yang menggunakan penapis saja. Darah babi digunakan untuk membuat filter lebih berkesan menangkap kimia berbahaya sebelum asap masuk ke kerongkong. Jadi kesimpulannya adalah penemuan tersebut jelas tidak berlaku untuk rokok yang tidak menggunakan penapis.

So bagi orang islam bila dah tau perkara ini perlu pertimbangkan dengan akal yang waras untuk menghisap rokok selepas ini..tepuk dada tanya iman..wassalam...

Wednesday, November 14, 2012

Free Download Drama Adam Dan Hawa Episod 47

 
Download Link Di Bawah untuk Episod 47..(14 November 2012)
Tonton secara Online Di atas ini..tq

Free Download Filem Hantu Gangster 2012 Full Movie


Pengarah filem ini, Wee Meng Chee atau lebih dikenali dengan nama Namawee mengakui filem kedua arahannya berjudul Hantu Gangster diilhamkan daripada cerita gangster daripada datuknya sendiri. Katanya cerita tersebut turut diangkat daripada kisah sebenar datuknya yang pernah berhadapan dengan ahli gangsterism satu ketika dulu.

Selain mengarah, Namawee turut membintangi Hantu Gangster yang membariskan pelakon hebat seperti Farid Kamil, Diana Danielle, Taiyuddin Bakar, Dato’ Jalaluddin Hassan, Noh Hujan, Mizz Nina, Amber Chia dan ramai lagi. Selain mengarah, Namawee turut sama membintangi filem

Hantu Gangster mengisahkan mengenai Te Sai (Namewee) yang merupakan seorang bapa kepada anak lelaki yang berusia 12 tahun. Hidup mereka sangat susah. Kerana terdesak, di satu upacara pengebumian ketua kumpulan gangster atau samseng, dia telah mencuri sebentuk cincin milik si mati. Akibat mencuri cincin tersebut, dia telah dihantui oleh 3 roh ketua kumpulan gangster yang meminta bantuannya supaya menghentikan satu bencana jahat yang diramalkan akan tercetus. Te Sai yang licik dan enggan melibatkan dirinya dengan sebarang masalah berusaha untuk meloloskan diri daripada dibelenggu permasalahan tersebut namun akhirnya dia berjaya menemui keberanian untuk melaluinya.

Klik link dibawah untuk menonton filem ini.. Selamat menonton...

Monday, November 12, 2012

Free Download Filem Ngorat 2012 Full Movie - Aaron Aziz

Free Download Movie Ngorat (2012) 

DVDRip 350MB  | Download Movies For Free | MKV | Hulkshare | Mediafire

Filem Ngorat mengisahkan tentang Arjuna Kasih (Aaron Aziz) yang akan muncul di dalam kehidupan seharian Ijam (Iedil Putra), seorang loser yang tidak pernah mempunyai awek.  Berjayakah Ijam mencari teman idamannya?

Filem Ngorat, adalah filem terbitan Grand Brilliance dan telah ditayangkan di pawagam pada Oktober 2012. Filem Ngorat dibintangi oleh pelakon paling popular 2012, Aaron Aziz dan Erra Fazira, Iedil Putra, Nas-T dan Zain Ruffedge, Dira Abu Zahar, Dynas.  

Download Link Dibawah Untuk Menonton Filem ini...

Friday, November 9, 2012

Free Download Filem PE3 Full Movie 2012 - Farid Kamil

Filem Aksi Komedi ini mula ditayangkan pada 18 Oktober 2012 dan dibintangi oleh Farid Kamil, Kamal Adli dan ramai lagi..Download link dibawah untuk menonton filem ini..Selamat Terhibur..

Free Download Drama Adam Dan Hawa Episod 44

 
Download Link Di Bawah untuk Sorotan Episod 44..(8 November 2012)
LINK

Download Link Di Bawah untuk Full Episod 44..(8 November 2012)

Thursday, November 8, 2012

Free Download Drama Adam Dan Hawa Episod 43

 
Download Link Di Bawah untuk Full Episod 43..(7 November 2012)

Wednesday, November 7, 2012

Free Download Drama Adam Dan Hawa Episod 42

 
Download Link Di Bawah untuk Full Episod 42..(6 November 2012)

Tuesday, November 6, 2012

Free Download Drama Adam Dan Hawa Episod 41

 
Download Link Di Bawah untuk Full Episod 41..(5 November 2012)

Sunday, November 4, 2012

Lelaki Pertama Mengandung Di Dunia!!!


Lelaki ini melahirkan ANAK- Tahukah anda bahawa Thomas Beatie, lelaki pertama yang mengandung di dunia kini dikatakan telah berjaya melahirkan tiga orang anak bersama pasangannya Nancy Beatie?

Friday, November 2, 2012

Free Download Filem Aku Terima Nikahnya Full Movie

 

Download Link Dibawah
Selamat Menonton...

Free Download Drama Adam Dan Hawa Episod 40

 
Download Link Di Bawah untuk Full Episod 40..

Saksikan Secara Online Dibawah


Thursday, November 1, 2012

Free Download Drama Adam Dan Hawa Episod 39


Download Link Di Bawah untuk Preview Episod 39..
Download Link Di Bawah untuk Full Episod 39..

Wednesday, October 31, 2012

Cara Untuk Mengelak Dari Disaman Oleh Kamera AES


Jom Layan Cara-cara untuk mengatasi Kamera AES Dari ditangkap Laju..mesti korang tergelak besau punyer...hahahah..

**Korang sendiri kena jadi kamera tuk elak dari ditangkap laju..macam orang dalam video tu buat..hahahahah..

Drama Adam Dan Hawa Episod 38 - Free Download

 
Download link di bawah. Selamat menonton

Seluar Dalam Dijual Macam Kuih Pau Di Jepun

Maaf...Ini Bukan Kuih Pau Ye, Tapi TUTTT!!!!! 

Jikalau anda bersiar-siar di Jepun pada musim sejuk, jangan sesekali terpedaya dengan oven kuih pau yang terdapat di kedai-kedai. Sekali pandang, mungkin terliur juga tengok ‘kuih pau’ berwarna-warni di dalam oven tersebut. Tetapi bila dihampiri, ia bukan kuih atau makanan, tetapi ia dipenuhi dengan SELUAR DALAM wanita.


Ketika musim sejuk, terdapat peniaga pakaian dalaman wanita di Tokyo yang ‘memanaskan’ seluar-seluar dalam yang hendak dijual – di dalam oven tersebut! Harganya adalah sekitar RM 30 sehelai, tidak pasti selama mana ‘kepanasan’ seluar dalam itu akan berkekalan tetapi ia ternyata mendapat sambutan hebat pembeli yang merasakan kaedah tersebut ‘unik’.


Monday, October 15, 2012

Filem Kelantan Gangster Bergeger Di Stadium Shah Alam

 
Tayangan Serentak di Astro 101 dan Astro 801
Pada 20 Oktober 2012
8.45 Malam

Wednesday, September 5, 2012

Aneh : Manusia Berekor



Lelaki ini tampil dalam sebuah rancangan TV di Jepun menunjukkan ekor yang mereka miliki. Beberapa pihak meyakini ekor tersebut bukanlah ekor sebenar. Ianya adalah kelainan bawaan yang disebut spina bifida atau sumbing tulang belakang. Keadaan ini terjadi kerana ada celah pada tulang yang tidak tertutup sejak lahir, lalu ada bahagian yang tumbuh keluar.

Tuesday, September 4, 2012

Keputusan Penuh Perlawanan Piala Malaysia 04 September 2012


 PKNS FC 1-0 SINGAPORE LIONSXII
JOHOR 3-1 JOHOR FC
 KEDAH 0-0 KELANTAN
TERENGGANU 0-2 ATM
FELDA UNITED 2-2 PERAK
SIME DARBY 1-1 NEGERI SEMBILAN
PAHANG 1-4 SELANGOR 
SARAWAK 6-1 T-TEAM

Monday, August 27, 2012

Gelagat Kanak-Kanak Nyanyi Lagi Raya : Adik Nabihah


Aksi adik Nabihah umur 2 tahun nyanyi lagu raya..Amacam..lintang pukang tak lirik dia?hahahaha..good try Nabihah..

Friday, August 24, 2012

Awas Barangan Dari Buatan Kulit Babi

Sekarang ini terdapat pelbagai jenis barangan kulit seperti kasut, beg tangan dan sebagainya yang diperbuat daripada kulit babi. Biasanya barangan daripada kulit babi ini tidak semahal barangan yang diperbuat dari kulit binatang lain. Barangan kulit babi ini terdapat di mana-mana seperti di kompleks beli-belah atau barangan bundle yang diimport dari negara-negara lain seperti China, Filipina, Jepun, Korea mahu pun USA.


Selaku umat Islam, kita sewajarnya lebih peka dan berhati-hati dalam membeli sesuatu barangan kulit terutama kasut dan beg tangan. Berikut adalah cara untuk mengenal pasti sesuatu barangan itu diperbuat daripada kulit babi:


1. Tengok dan perhatikan betul-betul struktur kulit yang digunakan. Oleh sebab struktur kulit babi adalah sangat berbeza dengan kulit binatang lain, maka ia sangat mudah untuk dikenalpasti. Struktur kulit babi ini amat jelas dan biasanya kita akan mendapati 3 TITIK DALAM SATU TOMPOKAN TITIK-TITIK membentuk segitiga. Cuba belek dan perhatikan dengan terperinci, kalau ada 3 titik bertompok-tompok pada kulit tu, maka MEMANG SAH, itu adalah kulit babi. Jadi, anda seharusnya lebih berhati-hati apabila membeli barangan kulit terutama kasut dan beg tangan. Walaupun harganya mungkin lebih murah dari barangan kulit lain, tapi janganlah sekali-kali tertipu. 3 titik tompokan itu adalah seperti gambar di atas adalah petandanya.

2. Harga barangan kulit babi ini biasanya lebih murah berbanding dengan barangan dibuat daripada kulit binatang lain.

3. Biasanya kulit babi ini digunakan pada lapisan dalam sesuatu produk. Contohnya kalau kasut, kulit babi biasanya diletakkan pada bahagian dalam kasut tersebut sebab struktur kulit babi ini agak lembut.

4. Kulit babi ini paling banyak digunakan dalam pembuatan kasut untuk kanak-kanak perempuan dan kasut perempuan dewasa pun banyak juga. Lagi satu, kulit babi juga banyak digunakan untuk membuat sandal untuk lelaki.

Bagaimana dengan anda? Adakah pernah anda terbeli barangan buatan daripada kulit babi ini seperti kasut, beg tangan, tali pinggang dan seumpamanya? Diharap kita lebih berhati-hati di masa akan datang. InsyaAllah, dengan izinnya, semoga kita sentiasa dilindungiNya.

Tuesday, August 21, 2012

Awas Hadiah Hari Raya Di Tepi Jalan


Hari Raya menjelang tiba.Jalan raya pasti penuh dengan kenderaan yang ingin pulang berhari raya di kampung halaman masing-masing. Namun harus diingat ada yang menanti kita jika alpa semasa memandu..Saman sempena Ops Sikap Hari Raya Aidilfitri 2012. Jangan lepas raya duit terbang melayang bayar saman. Apa pun berhati-hati dijalan raya. Pastikan anda selamat sampai ke destinasi yang dituju. Ingatlah orang yang tersayang...

SPR : Kepada sesiapa yang kena saman insyaallah Rimau boleh tolong mintak kurangkan..kalau tak banyak pun sikit sekadar yang termampu..email je no pendaftaran @ ic ke  email : paskalgaruda82@yahoo.com

Thursday, August 16, 2012

Salam Aidilfitri Dari Perbatasan Demi Keamanan Negara Tercinta

Ujian Tembak Senjata Berat SMG-HK11
(dah macam kena sepak muka tu sebab sentakan kuat senjata ni..huhuhu)

Rimau mengambil kesempatan untuk mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR BATIN. Kepada sesiapa yang tak dapat cuti beraya di kampung halaman tabahkan hati. Nanti kita balik lepas raya yek..Kepada mereka yang pulang berhari raya moga perjalanan kalian semua sentiasa dilindungi dan moga selamat sampai ke destinasi yang dituju dengan selamat...

Salam Aidilfitri dari Rimau..The PeaceKeeper...

Monday, August 13, 2012

Tanda-tanda Malam Lailatul Qadar

carilah malam alqadar dengan ikhlas dan amal

Lailatul Qadar atau Malam al-Qadar telah diketahui umum sebagai malam yang amat istimewa buat seluruh umat Islam. Ia berdasarkan ayat al-Quran dari surah al-Qadr . Firman Allah SWT :
Ertinya : "Malam Al-Qadar lebih baik dari seribu bulan"  (Al-Qadr : 2) .
Di Malam ini jugalah Nabi SAW bersungguh-sungguh beribadat melebihi malam-malam Ramadhan yang lain.  Disebutkan di dalam sebuah hadith :-
Ertinya : Adalah Nabi SAW, beribadat dengan (lebih) bersungguh dan kuat di sepuluh malam terakhir Ramdhan, tidak sebagaimana baginda di malam-malam yang lain" ( Riwayat Muslim, no 1175 )
Sebuah lagi hadis menyebut :- 
انه كان يعتكف فيها ويتحرى ليلة القدر خلالها
Ertinya : "Adalah Nabi SAW beriktikaf padanya dan berusaha mencari malam al-qadar darinya (malam-malam ramadhan)" ( Riwayat al-Bukhari & Muslim)
أن النبي صلى الله عليه وسلم كان إذا دخل العشر أحيا الليل وأيقظ أهله وشد مئزره
Ertinya : " Apabila telah masuk 10 terakhir bulan Ramadhan, maka Nabi menghidupkan malam, mengejutkan isterinya dan mengetatkan kainnya (tidak menyetubuhi isterinya kerana amat sibuk dengan ibadat yang khusus)" ( Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Waktunya
Para ulama antaranya Syeikh Dr Yusof Al-qaradawi menyebut bahawa tarikh malam lailatul qadar sengaja di sembunyikan oleh Allah SWT agar umat manusia berusaha bersungguh-sungguh bagi mencarinya, bagaimanapun ada disebutkan terdapat tanda-tanda akan kemunculan malam yang terhebat ini.
Iaitu seperti hari esoknya yang tidak terlampu panas dan tidak pula sejuk, matahari pula tidak memancarkan sinarannya dan pelbagai lagi. Ia semuanya berasal dari hadith-hadith yang sohih.
Bagaimanapun tanda-tanda ini tidaklah begitu penting bagi individu yang benar-benar telah beribadat sepanjang malam. Ia juga tidak banyak memberikan manfaat kerana malam tersebut sudah terlepas sekiranya tanda itu dikenalpasti esoknya.
Malah, tanda ini juga adalah amat sukar menjadi tepat kerana suasana dan cuaca sesebuah Negara adalah berlainan. Di Negara barat contohnya mungkin sentiasa mendung kerana berada dalam musim sejuk, musim bunga manakala di Afrika pula mungkin sedang mengalami keterikan. Adakah malam al-qadar tidak muncul di tempat mereka kerana setiap siang adalah terik?.
Jawabnya, tanda-tanda ini hanyalah contoh yang berlaku di zaman Nabi SAW dan tidak lebih dari itu.
Menurut pandangan yang paling kuat di kalangan para ulama, ianya berlaku pada sepuluh malam yang terakhir, iaitu pada malam-malam ganjil.
Hadith Nabi menyebut:-
التمسوها في العشر الأواخر من رمضان
Ertinya : " Carilah ia (malam al-qadar) di sepuluh malam terakhir dari bulan ramadhan" (Riwayat Bukhari dan Muslim)
Bagaimanapun, kita sekali lagi mungkin kebingungan pada tahun-tahun tertentu JIKA negara Arab memulakan puasa pada tarikh yang berbeza dengan negara-negara di Nusantara. Justeru, pada malam ganjil menurut kiraan Malaysia atau Saudi ?. Hal ini sukar diputuskan oleh para Ulama. Sudahnya, mereka menyarankan agar dihidupkan seluruh malam sahaja. Jawapan termudah tetapi tidak memuaskan hati tentunya. Wallahu alam.

Tarikhnya Berubah atau Tetap Setiap Tahun?
Sebahagian ulama mengatakannya bersifat tetap pada setiap tahun iaitu pada malam 27 Ramadhan, manakala majoriti ulama termasuk Imam An-Nawawi As-Syafie pula berpendapat ianya bertukar-tukar pada setiap tahun dan tidak kekal pada satu tarikh (Al-Majmu' 6/450).
Selain dari itu, berdasarkan dalil hadith al-Bukhari, kemungkinan terbesar adalah jatuh pada tujuh malam terakhir iaitu samada 25, 27 atau 29 Ramadhan berdasarkan sabdaan Nabi SAW:-
أرى رؤياكم قد تواطأت في السبع الأواخر ، فمن كان متحريها فليتحرها في السبع الأواخر
Ertinya : Aku lihat mimpi kamu (sahabat) telah menepati di tujuh malam terakhir, sesiapa yang mencarinya, maka carilah ia di tujuh malam terakhir" ( Riwayat al-Bukhari , no 1911 & Muslim)
Dari tiga tarikh harapan itu, tarikh 27 Ramdhan adalah yang paling diharapkan oleh kebanyakan umat Islam (terutamany di negara Arab) dan ia juga dipegang oleh kebanyakan Sahabat Nabi SAW serta ulama silam, sehinggakan seorang sahabat bernama Ubay Bin Ka'ab ra bersumpah ia adalah malam ke dua puluh tujuh (di zamannya secara khasnya kerana beliau telah melihat tandanya dan yakin tarikh itu tidak berubah pada tahun-tahun berikutnya) dan zaman lain umumnya, sebagaimana dalil hadith yang menyebut:-
ليلة القدر ليلة سبع وعشرين
Ertinya : "Malam al-Qadar dalah malam ke dua puluh tujuh" (Riwayat Ahmad, Abu Daud, no 1386 )
Doa Terpenting Semasa Lailatul Qadar
Allah s.w.t pernah menegur manusia yang lupa doa untuk akhirat mereka di masa puncak kemakbulan doa. Anataranya seperti hari Arafah, sebagaimana dinyatakan dalam firmanNya :-
فَمِنَ النَّاسِ مَن يَقُولُ رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا وَمَا لَهُ فِي الآخِرَةِ مِنْ خَلاَقٍ
Ertinya : Maka di antara manusia ada orang yang berdoa: "Ya Tuhan kami, berilah kami (kebaikan) di dunia", dan tiadalah baginya bahagian (yang menyenangkan) di akhirat ( Al-Baqarah : 200 )
Jelas dalam ayat ini Allah s.w.t menegur manusia yang lupakan kebaikan akhiratnya.
Lalu Allah s.w.t mewartakan bentuk doa yang sepatutnya, iaitu yang merangkumi kebaikan dunia dan akhirat..dan dilebihkan 'portion' atau bahagian akhirat apabila di tambah "selamatkan dari api neraka". Beerti doa untuk bahagian akhirat perlu lebih dari dunia.
Lihat doa yang diingini Allah s.w.t :-
وِمِنْهُم مَّن يَقُولُ رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
Ertinya : "Dan di antara mereka ada orang yang berdoa: ""Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari siksa neraka" ( Al-Baqarah : 201 )
Di malam-malam akhir ramadhan ini target utama kita adalah mendapatkan keampunan Allah s.w.t. Inilah yang disebut dalam jawapan nabi s.a.w kepada Aisyah r.a :-
وقالت عائشة ـ رضي الله عنها ـ : يا رسول الله إن وافقت ليلة القدر، فما أقول ؟ قال: قولي: اللهم إنك عفو تحب العفو فاعف عني
Ertinya : "Berkatalah Aisyah , Wahai Rasulullah, jika aku berkesempatan bertemu Malam Al-Qadar, apakah yang perlu aku katakan (doa) ? Bersabda Nabi : " Sebutlah doa " Ya Allah sesungguhnya dikaulah maha pengampun , dan amat suka memberi ampun, maka berikanlah daku keampunan" 
Mestikah Mendapat Tanda ?
Sabda Nabi SAW :
من يقم ليلة القدر فيوافقها..
Ertinya : Barangsiapa yang menghidupkan malam qadar ini dan mendapatnya..." ( Riwayat Muslim)
Hadiith ini menyebabkan setengah ulama mengatakan bahawa setiap individu yang mendapat keberkatan malam al-qadar mestilah mengetahui berdasarkan hadith di atas.
Bagaimanapun, pandangan yang lebih tepat adalah seseorang individu itu mampu mendapat kebaikannya, samada ia mengetahuinya atau tidak mengetahuinya, tanpa menafikan bahawa sesetengah individu diberi rezeki  dan kelebihan oleh Allah untuk mengetahuinya melalui pelbagai cara termasuk mimpi, tanda menarik dan mungkin pelik dan sebagainya.
Tidak perlulah untuk solat malam di tepi pokok atau di hadapan baldi air, kerana ingin memastikan waktu pokok sujud atau air menjadi beku. Allah akan memberikan tandanya menurut kehendakNya.
Masa Berkat Berpanjangan atau Hanya Beberapa Saat?
Rimau masih ingat, semasa berada di zaman kanak-kanak, tersebar info kepada kebanyakkan Rimau dan rakan-rakan ketika itu adalah :
waktu maqbul dan berkat ini beberapa saat sahaja. Jika terlepas maka saatnya rugilah sepanjang hayat.
Rupanya, ia hanya rekaan para pereka cipta sahaja yang tidak diketahui tujuan mereka. Hakikatnya, waktu berkat lagi makbul ini adalah luas sepanjang malam, ia telah disebutkan oleh Allah dengan jelas iaitu :-
سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ
Ertinya : Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar ( Al-Qadr : 5 )

Inilah yang diterangkan oleh Imam Al-Qurtubi di dalam kitabnya. (Al-Jami' Li  Ahkam al-Quran, 20/134 )
Wanita Haid Terhalang Dari Berkatnya ?
Adakah wanita sedang haid terhalang dari keberkatan lailatul Qadar?. Sudah tentu jawabnya tidak, Allah s.w.t maha adil. Bagi wanita sedang uzur pelbagai amalan dan ibadah yang masih boleh dilakukan seperti :-
  • 1) Berzikir
  • 2) Berdoa
  • 3) Membawa terjemahan Al-Quran serta memahaminya.
  • 4) Mendengar bacaan Al-Quran oleh suaminya, adik beradik atau dari kaset.
Sebahagian ulama silam dan moden seperti Syeikh Prof. Dr Muhammad Abu Laylah ( Prof Syariah di Univ Al-Azhar) berpendapat mereka dibenarkan juga membaca al-Quran tanpa memegangnya  (melalui hafazan), malah sebahagian yang lain seperti Fatwa Ulama Saudi pula membenarkan mereka membacanya melalui mashaf. Rimau tidak ingin membincangkannya di sini. Sekadar memberikan idea dan keterbukaan di kalangan para ulama.
Semoga kita diberikan kekuatan ibadah dan keikhlasan di waktu malam tersebut.

Friday, August 10, 2012

Keputusan Terjun 10 Meter Wanita Olimpik 2012 Akhir : Pandalela Rinong Pukau Juri Untuk Terjunan Gangsa Negara


Tidak ada apa yang dapat dikatakan selain ucapan jutaan tahniah buat "Dolhpin Malaysia" Pandalela Rinong apabila membuat terjunan membanggakan buat membutirkan sebutir pingat lagi untuk negara. Pandalela yang mengutip 359.20 mata cukup untuk menobatkan beliau meraih pingat gangsa pertama negara setelah temasya olimpik 2012 London ini semakin dekat untuk melabuhkan tirainya.

Syabas dan tahniah buat Pandalela dari kami jutaan rakyat Malaysia kerana sekali lagi meletakkan jalur gemilang sebaris dengan bendera negara-negara kuasa besar sukan dunia. Sememangnya bukan satu tugas yang mudah biarpun untuk meraih pingat gangsa di peringkat tertinggi seperti Olimpik ini.

SPR : Memang tak senang duduk tengok game Pandalela terjun tadi..terharu bila tgk dia menangis gembira dapat kalungan gangsa..Tahniah Pandalela Rinong..Dolhpin Malaysia!!

Wednesday, August 8, 2012

Free Download Filem Man Sewel Datang KL (500MB Format MKV)


 Tarikh Tayangan : 31 Mei 2012
Pengarah : Abdul Rahman Adam (Fdam)
Pelakon : Shuib Sepah, Siti Sarah Raisudin, Julia Ziegler, Razali Hussain, Rafidah Ibrahim, Rosnah Mat Aris, Zaibo, Rosli Rahman Adam & Chef Yang Jamil
Durasi : 1 jam 43 minit
Bahasa : Bahasa Malaysia
Edaran : Skop Productions Sdn. Bhd
Kualiti Movie : DVDRip - [mrRiGhtz]



SinopSis
Osman/Man, pemuda yang berperwatakan gila-gila datang ke Kuala Lumpur dan tinggal bersama rakan sekampungnya, Salim. Salim banyak mempengaruhi Man tentang kehidupan di ibu kota. Menerusi Salim juga, Man berkenalan dengan Nadia, seorang bekas model.
Man tenggelam dalam jerat cinta Nadia, segala kemahuan Nadia diturutkan dan dia sanggup berhabis wang ringgit memenuhi kehidupan Nadia yang serba mewah itu. Bagaimanapun Man akhirnya menyedari sesuatu yang tidak kena apabila Nadia meminta wang sebanyak RM250,000 untuk dijadikan modal perniagaan.
Dalam masa yang sama, Man tidak lagi mendapat bantuan kewangan dari ibunya di kampung menyebabkan beliau terpaksa berdikari untuk meneruskan kehidupan di Kuala Lumpur.
Man kemudiannya pulang ke kampung untuk menemui ibunya dan kekasih hatinya Siti Khadijah yang telah lama ditinggalkan. Malangnya Siti Khadijah telah menjadi milik orang kerana Man memungkiri janji cinta mereka dahulu.
Sekembalinya Man ke Kuala Lumpur, Man mengenali pula seorang gadis, Salbiah yang menjadi mangsa ragut. Mereka berdua menjadi sahabat yang saling membantu.Suatu hari Man terserempak dengan Leman, orang kampungnya yang mengusahakan kedai makan di Kuala Lumpur. Leman menasihati Man agar berwaspada dengan Salim kerana dikhuatiri Salim terbabit dalam kegiatan jenayah.
Bagaimana Man mahu berhadapan dengan Salim? Adakah benar tuduhan yang dilemparkan kepada Salim? Saksikan hero sewel ini yang cuba menyelongkar kebenaran yang tersembunyi dengan cara gila-gilanya.

Download LINK di bawah :

Mesti Baca : Kisah Iblis Bertemu Nabi Muhammad S.A.W


KISAH IBLIS BERTEMU DENGAN RASULULLAH

Ketika kami sedang bersama Rasulullah SAW di kediaman seorang sahabat Anshar, tiba-tiba terdengar panggilan seseorang dari luar rumah:


"Wahai penghuni rumah, bolehkah aku masuk? Sebab kalian akan memerlukanku."

Rasulullah bersabda : "Tahukah kalian siapa yang memanggil?"

Kami menjawab : "Allah dan rasulNya yang lebih tahu."

Beliau melanjutkan, "Itu iblis, laknat Allah bersamanya."

Umar bin Khattab berkata: "Izinkan aku membunuhnya wahai Rasulullah"

Nabi menahannya :" Sabar wahai Umar, bukankah kamu tahu bahwa Allah memberinya kesempatan hingga hari kiamat? Lebih baik bukakan pintu untuknya, sebab dia telah diperintahkan untuk ini, fahamilah apa yang hendak ia katakan dan dengarkan dengan baik."

Ibnu Abbas RA berkata: Pintu lalu dibuka, ternyata dia seperti seorang tua yang cacat satu matanya. Di janggutnya terdapat 7 helai rambut seperti rambut kuda, taringnya terlihat seperti taring babi, bibirnya seperti bibir sapi..

Iblis berkata: "Salam untukmu Muhammad.... Salam untukmu para hadirin..."

Rasulullah SAW lalu menjawab : "Salam hanya milik Allah SWT, sebagai mahluk terlaknat, apa keperluanmu? "

Iblis menjawab : "Wahai Muhammad, aku datang ke sini bukan atas kemahuanku, namun kerana terpaksa."

"Siapa yang memaksamu? "

"Seorang malaikat utusan Allah mendatangiku dan berkata:

"Allah SWT memerintahkanmu untuk mendatangi Muhammad sambil menundukkan diri. Beritahu Muhammad tentang caramu dalam menggoda manusia. Jawablah dengan jujur semua pertanyaannya. Demi kebesaran Allah, andai kau berdusta satu kali saja, maka Allah akan jadikan dirimu debu yang ditiup angin."

"Oleh kerana itu aku sekarang mendatangimu. Tanyalah apa yang hendak kau tanyakan. Jika aku berdusta, aku akan dicaci oleh setiap musuhku. Tidak ada sesuatu pun yang paling besar menimpaku daripada cacian musuh."

ORANG YANG DIBENCI IBLIS

Rasulullah SAW lalu bertanya kepada Iblis: "Kalau kau benar jujur, siapakah manusia yang paling kau benci?"

Iblis segera menjawab: " Kamu, kamu dan orang sepertimu adalah mahkluk Allah yang paling aku benci."

"Siapa selanjutnya? "

"Pemuda yang bertakwa yang memberikan dirinya mengabdi kepada Allah SWT."

"Lalu siapa lagi?"

"Orang Alim dan wara'"

" Lalu siapa lagi?"

"Orang yang selalu bersuci."

"Siapa lagi?"

"Seorang fakir yang sabar dan tak pernah mengeluhkan kesulitannnya kepada orang lain."

"Apa tanda kesabarannya? "

" Wahai Muhammad, jika ia tidak mengeluhkan kesulitannya kepada orang lain selama 3 hari, Allah akan memberi pahala orang - orang yang sabar."

"Selanjutnya apa?"

"Orang kaya yang bersyukur."

"Apa tanda kesyukurannya ?"

"Ia mengambil kekayaannya dari tempatnya, dan mengeluarkannya juga dari tempatnya ."

"Orang seperti apa Abu Bakar menurutmu?"

"Ia tidak pernah menurutiku di masa jahiliyah, apalagi dalam Islam."

"Umar bin Khattab?"

"Demi Allah setiap berjumpa dengannya aku pasti kabur. "

"Usman bin Affan?"

"Aku malu kepada orang yang malaikat pun malu kepadanya ."

"Ali bin Abi Thalib?"

" Aku berharap darinya agar kepalaku selamat, dan berharap ia melepaskanku dan aku melepaskannya. Tetapi ia tak akan mahu melakukan itu." (Ali bin Abi Thalib selau berdzikir terhadap Allah SWT)

AMALAN YANG DAPAT MENYAKITI HATI IBLIS

"Apa yang kau rasakan jika melihat seseorang dari umatku yang hendak solat?"

"Aku merasa panas dingin dan gementar. "

"Kenapa?"

"Sebab, setiap seorang hamba bersujud 1x kepada Allah, Allah mengangkatnya 1 darjat."

"Jika seorang umatku berpuasa?"

"Tubuhku terasa terikat hingga ia berbuka ."

"Jika ia berhaji?"

"Aku seperti orang gila. "

"Jika ia membaca al-Quran?"

"Aku merasa meleleh laksana timah di atas api."

"Jika ia bersedekah?"

"Itu sama saja orang tersebut membelah tubuhku dengan gergaji."

"Mengapa jadi begitu? "

"Sebab dalam sedekah ada 4 keuntungan baginya... Iaitu keberkahan dalam hartanya, hidupnya disukai, sedekah itu kelak akan menjadi hijab antara dirinya dengan api neraka dan segala macam musibah akan terhalau dari dirinya."

"Apa yang dapat mematahkan pinggangmu?"

"Suara kuda perang di jalan Allah."

"Apa yang dapat melelehkan tubuhmu?"

"Taubat orang yang bertaubat."

"Apa yang dapat membakar hatimu?"

"Istighfar di waktu siang dan malam."

"Apa yang dapat mencoreng wajahmu?"

"Sedekah yang diam - diam. "

"Apa yang dapat menusuk matamu?"

"Solat fajar(subuh)."

"Apa yang dapat memukul kepalamu? "

"Solat berjamaah."

"Apa yang paling mengganggumu? "

"Majlis para ulama."

"Bagaimana cara makanmu?"

"Dengan tangan kiri dan jariku."

"Dimanakah kau menaungi anak - anakmu di musim panas?"

"Di bawah kuku manusia."


MANUSIA YANG MENJADI TEMAN IBLIS

Nabi lalu bertanya : "Siapa temanmu wahai Iblis?"

"Pemakan riba."

"Siapa sahabatmu?"

"Penzina."

"Siapa teman tidurmu?"

"Pemabuk.."

"Siapa tetamumu? "

"Pencuri."

"Siapa utusanmu?"

"Tukang sihir."

"Apa yang membuatmu gembira?"

"Bersumpah dengan cerai."

"Siapa kekasihmu? "

"Orang yang meninggalkan solat jumaat"

"Siapa manusia yang paling membahagiakanmu? "

"Orang yang meninggalkan solatnya dengan sengaja."

Iblis Tidak Berdaya Di hadapan Orang Yang Ikhlas

Rasulullah SAW lalu bersabda : "Segala puji bagi Allah yang telah membahagiakan umatku dan menyengsarakanmu. "

Iblis segera menimpali :" Tidak , tidak.. Tak akan ada kebahagiaan selama aku hidup hingga hari akhir. Bagaimana kau boleh berbahagia dengan umatmu, sementara aku boleh masuk ke dalam aliran darah mereka dan mereka tak boleh melihatku.

Demi yang menciptakan diriku dan memberikan ku kesempatan hingga hari akhir, aku akan menyesatkan mereka semua. Baik yang bodoh, atau yang pintar, yang boleh membaca dan tidak boleh membaca, yang durjana dan yang soleh, kecuali hamba Allah yang ikhlas."

"Siapa orang yang ikhlas menurutmu ?"

"Tidakkah kau tahu wahai Muhammad, bahawa barang siapa yang menyukai emas dan perak, ia bukan orang yang ikhlas. Jika kau lihat seseorang yang tidak menyukai dinar dan dirham, tidak suka pujian dan sanjungan, aku boleh pastikan bahawa ia orang yang ikhlas, maka aku meninggalkannya. Selama seorang hamba masih menyukai harta dan sanjungan dan hatinya selalu terikat dengan kesenangan dunia, ia sangat patuh padaku."

IBLIS DIBANTU OLEH 70000 ANAK-ANAKNYA

Tahukah kamu Muhammad, bahawa aku mempunyai 70000 anak.. Dan setiap anak memiliki 70000 syaitan.

Sebahagian ada yang aku tugaskan untuk mengganggu ulama. Sebahagian untuk menggangu anak - anak muda, sebahagian untuk menganggu orang - orang tua, sebahagian untuk menggangu wanita - wanita tua, sebahagian anak -anakku juga aku tugaskan kepada para Zahid.

Aku punya anak yang suka mengencingi telinga manusia sehingga ia tidur pada solat berjamaah. Tanpanya, manusia tidak akan mengantuk pada waktu solat berjemaah.

Aku punya anak yang suka menaburkan sesuatu di mata orang yang sedang mendengarkan ceramah ulama hingga mereka tertidur dan pahalanya terhapus.

Aku punya anak yang senang berada di lidah manusia, jika seseorang melakukan kebajikan lalu ia khabarkan kepada manusia, maka 99% pahalanya akan terhapus.

Pada setiap seorang wanita yang berjalan, anakku dan syaitan duduk di pinggul dan pahanya, lalu menghiasinya agar setiap orang memandanginya.

Syaitan juga berkata, "Keluarkan tanganmu", lalu ia mengeluarkan tangannya lalu syaitan pun menghiasi kukunya.

Mereka, anak - anakku selalu meyusup dan berubah dari satu tempat ke tempat lainnya, dari satu pintu ke pintu yang lainnya untuk menggoda manusia hingga mereka terhempas dari keikhlasan mereka.

Akhirnya mereka menyembah Allah tanpa ikhlas, namun mereka tidak merasa.

Tahukah kamu, Muhammad? Bahawa ada rahib yang telah beribadat kepada Allah selama 70 tahun. Setiap orang sakit yang didoakan olehnya, sembuh seketika. Aku terus menggodanya hingga ia berzina, membunuh dan kufur.

Cara Iblis Menggoda

Tahukah kau Muhammad, dusta berasal dari diriku?

Akulah makhluk pertama yang berdusta.

Pendusta adalah sahabatku. Barangsiapa bersumpah dengan berdusta, ia kekasihku.

Tahukah kau Muhammad?

Aku bersumpah kepada Adam dan Hawa dengan nama Allah bahawa aku benar-benar menasihatinya.

Sumpah dusta adalah kegemaranku.

Ghibah (gosip) dan Namimah (adu domba) kesenanganku.

Kesaksian palsu kegembiraanku.

Orang yang bersumpah untuk menceraikan isterinya ia berada di pinggir dosa walau hanya sekali dan walaupun ia benar. Sebab barang siapa membiasakan dengan kata - kata cerai, isterinya menjadi haram baginya. Kemudian ia akan beranak cucu hingga hari kiamat. Jadi semua anak - anak zina dan ia masuk neraka hanya kerana satu kalimat, CERAI.

Wahai Muhammad, umatmu ada yang suka lalai semasa solat. Setiap ia hendak berdiri untuk solat, aku bisikan padanya waktu masih lama, kamu masih sibuk, lalu ia menundanya hingga ia melaksanakan solat di luar waktu, maka solat itu dipukulkannya kemukanya.

Jika ia berhasil mengalahkanku, aku biarkan ia solat. Namun aku bisikkan ke telinganya 'lihat kiri dan kananmu',

Dia pun menoleh. Pada masa itu aku usap dengan tanganku dan kucium keningnya serta aku katakan 'solatmu tidak sah'.

Bukankah kamu tahu Muhammad, orang yang banyak menoleh dalam solatnya akan dipukul.

Jika ia solat sendirian, aku suruh dia untuk bergegas. Dia pun solat seperti ayam yang mematuk beras.

Jika dia berhasil mengalahkanku dan dia solat berjamaah, aku ikat lehernya dengan tali, hingga dia mengangkat kepalanya sebelum imam, atau meletakkannya sebelum imam.

Kamu tahu bahawa melakukan itu batal shalatnya dan wajahnya akan dirubah menjadi wajah keldai.

Jika dia berhasil mengalahkanku, aku tiup hidungnya hingga dia menguap dalam solat. Jika ia tidak menutup mulutnya ketika menguap, syaitan akan masuk ke dalam dirinya, dan membuatnya menjadi bertambah serakah dan gila dunia.

Dan diapun semakin taat padaku.

Kebahagiaan apa untukmu, sedang aku memerintahkan orang miskin agar meninggalkan solat. Aku katakan padanya, 'kamu tidak wajib solat, solat hanya wajib untuk orang yang berkemampuan dan sihat. Orang sakit dan miskin tidak, jika kehidupanmu telah berubah baru kau solat.'

Dia pun mati dalam kekafiran. Jika dia mati sambil meninggalkan solat maka Allah akan menemuinya dalam kemurkaan.

Wahai Muhammad, jika aku berdusta Allah akan menjadikanku debu.
Wahai Muhammad, apakah kau akan bergembira dengan umatmu padahal aku mengeluarkan seperenam mereka dari islam?


10 PERMINTAAN IBLIS KEPADA ALLAH

"Berapa yang kau pinta dari Tuhanmu?"

"10 macam"

"Apa saja?"

Aku minta agar Allah membiarkanku berbagi dalam harta dan anak manusia, Allah mengizinkan.

Allah berfirman, "Berbagilah dengan manusia dalam harta dan anak. Dan janjikanlah mereka, tidaklah janji syaitan kecuali tipuan." (QS Al-Isra :64)

Harta yang tidak dizakatkan, aku makan darinya. Aku juga makan dari makanan haram dan yang bercampur dengan riba, aku juga makan dari makanan yang tidak dibacakan nama Allah.

Aku minta agar Allah membiarkanku ikut bersama dengan orang yang berhubungan dengan isterinya tanpa berlindung dengan Allah, maka syaitan ikut bersamanya dan anak yang dilahirkan akan sangat patuh kepada syaitan.

Aku minta agar boleh ikut bersama dengan orang yang menaiki kenderaan bukan untuk tujuan yang halal.

Aku minta agar Allah menjadikan bilik mandi sebagai rumahku.

Aku minta agar Allah menjadikan pasar sebagai masjidku.

Aku minta agar Allah menjadikan syair sebagai Quranku.

Aku minta agar Allah menjadikan pemabuk sebagai teman tidurku.

Aku minta agar Allah memberikanku saudara , maka Ia jadikan orang yang membelanjakan hartanya untuk maksiat sebagai saudaraku.

Allah berfirman, "Orang - orang boros adalah saudara - saudara syaitan. " (QS Al-Isra : 27)

Wahai Muhammad, aku minta agar Allah membuatku boleh melihat manusia sementara mereka tidak boleh melihatku.

Dan aku minta agar Allah memberiku kemampuan untuk mengalir dalam aliran darah manusia.

Allah menjawab, "Silakan", aku bangga dengan hal itu hingga hari kiamat. Sebahagian besar manusia bersamaku di hari kiamat.

Iblis berkata : "Wahai Muhammad, aku tak boleh menyesatkan orang sedikitpun, aku hanya boleh membisikan dan menggoda."

Jika aku boleh menyesatkan, tak akan tersisa seorangpun.

Sebagaimana dirimu, kamu tidak boleh memberi hidayah sedikitpun, engkau hanya rasul yang menyampaikan amanah.

Jika kau boleh memberi hidayah, tak akan ada seorang kafir pun di muka bumi ini.

Kau hanya boleh menjadi penyebab untuk orang yang telah ditentukan sengsara.

Orang yang bahagia adalah orang yang telah ditulis bahagia sejak di perut ibunya. dan orang yang sengsara adalah orang yang telah ditulis sengsara semenjak dalam kandungan ibunya.

Rasulullah SAW lalu membaca ayat : "Mereka akan terus berselisih kecuali orang yang dirahmati oleh Allah SWT " (QS Hud :118 - 119)

Juga membaca, " Sesungguhnya ketentuan Allah pasti berlaku" (QS Al-Ahzab : 38)

Iblis lalu berkata : " Wahai Rasul Allah takdir telah ditentukan dan pena takdir telah kering. Maha Suci Allah yang menjadikanmu pemimpin para nabi dan rasul, pemimpin penduduk surga, dan yang telah menjadikan aku pemimpin makhluk-makhluk celaka dan pemimpin penduduk neraka. aku si celaka yang terusir, ini akhir yang ingin aku sampaikan kepadamu. Dan aku tak berbohong."


Artikel Berkaitan : Kisah Syaitan dengan Nabi Muhammad s.a.w

#DIKUTIP DARI SYAJARATUL KAUN, DOKTRIN TENTANG PRIBADI MANUSIA PILIHAN, MUHAMMAD SAW, YANG DITULIS OLEH ASY-SYAIKH AL-AKBAR MUHYIDIN IBNU ARABI ABDULLAH MUHAMMAD BIN ALI BIN MUHAMMAD BIN AHMAD BIN ALI AL-HATIMI ATH-THA'I AL-ANDALUSIA), 17 RAMADHAN 560 H - 22 RABI'UTS-TSANI 63

SPR : Semoga menjadi pedoman dan panduan untuk kita semua..Dan semoga kita sentiasa dilindungi Allah dari Iblis dan Syaitan yang direjam..aminn..

Tuesday, August 7, 2012

Layan Gambar Gelagat-Gelagat Ramadhan

Jom layan gambar-gambar kat bawah ni ragam sepanjang Ramadhan :

Apabila Kamen Rider Masak Untuk Juadah Berbuka Puasa

Teknik Terbaik Memaksimakan Penggunaan Kereta

Keselamatan Lebih Penting Dari Segala-galanya

Monday, August 6, 2012

Shila Amzah Mula Bertudung Sebagai Azam Ramadhan

Shila Amzah Berwajah Baru Yang Lebih Muslimah. Pengakuan Beliau Di Twitter.
Penyanyi terkenal, Nur Shahila binti Amir Amzah, 22 atau mesra dipanggil Shila Amzah hari ini berkata yang dirinya telah berhijrah dan akan terus mengekalkan imej bertudung. Beliau berkata, gambar-gambar dirinya yang bertudung yang banyak tersebar di media sosial kini adalah imejnya yang terkini dan bukan ‘eksperimen’ cara bertudung atau sebagainya.
Katanya “Alhamdulillah, Shila jadikan bulan Ramadhan ini sebagai permulaan penghijrahan dan insyallah Shila akan terus bertudung ”- Shila Amzah.

Pengesahan itu penting apabila ada peminat Shila yang kerap kali mempersoalkan di laman sosial Twitter adakah identiti bertudung itu hanya sementara atau akan kekal. Ramai peminat berasa teruja lantaran melihat imej terbaru Shila sejak bermula bulan Ramadhan, kira-kira dua minggu lalu. Jika kita lihat pada akaun Twitter Shila, tidak kira sama ada gambar profil mahupun setiap gambar yang dimuat naik olehnya, pasti dia mengekalkan imej bertudung.

Penyanyi yang popular dengan lagu Patah Seribu turut menghargai para peminat yang menyokong dan mendoakan supaya dia terus mengekalkan imej bertudung. Memfokuskan beribadat pada bulan Ramadhan, Shila juga menyertai beberapa majlis amal seperti program berbuka puasa, bersahur bersama peminat dan pelbagai lagi. Selain itu, anak kepada penyanyi N.D Lala ini juga turut menjayakan beberapa rakaman bagi program yang bakal disiarkan pada Syawal akan datang. Apabila ditanya berkenaan status perhubungan bersama Sharnaaz Ahmad serta niat untuk melayari bahtera perkahwinan, dia lebih gemar untuk tidak memberi sebarang kenyataan.

SPR : Alhamdulillah..Memang lagi cantik kalau bertudung..Moga Istiqomah..

Sunday, August 5, 2012

Keputusan Perlawanan Akhir Badminton Perseorangan Olimpik 2012


Biarpun tewas, tetapi kekalahan DLCW adalah setelah beliau memberikan tentangan yang amat sengit kepada Lin Dan serta kekalahan pada mata yang agak tipis adalah atas dasar faktor nasib semata..Apa pun kami rakyat Malaysia tetap berbangga dengan pencapaian yang ditunjukan oleh Datuk atas kemenangan meraih pingat perak..Permainan beliau yang sememangnya memukau biarpun dibelenggu kecerderaan yang serius pada kejohanan Piala Thomas yang lalu. Kebangkitan yang ditunjukkan selepas pulih dari kecerderaan itu amat membanggakan kita..

Taip Setuju pada komen dibawah kalau anda bangga dengan pencapaian Datuk Lee Chong Wei pada temasya Olimpik 2012 kali ini...

Perlawanan Akhir Badminton Perseorangan Lelaki Olimpik 2012 London


Pertembungan ulangan sukan Olimpik 2008 terjadi lagi apabila pertemuan dua seteru utama lagenda badminton abad ini Lin Dan dengan pemain kesayangan kita Datuk Lee Chong Wei bakal berentap sesama sendiri bagi merebut mahkota kemasyhuran pingat emas olimpik 2012 London.

Datuk Lee Chong Wei yang dilihat menjadi harap tunggal Malaysia yang satu-satunya atlet yang berentap untuk penentuan pingat emas di London berpeluang cerah untuk menamatkan kemarau pingat emas Olimpik yang tidak pernah dimenangi oleh mana-mana atlet Malaysia. Jika ini berjaya direalisasikan oleh Datuk Lee Chong Wei, maka beliau bakal menempa sejarah ulung negara dan pasti akan menjadi lagenda sukan negara sepanjang zaman.

Pun begitu bertemu Lin Dan yang menjadi tembok China terakhir yang perlu dirobohkan Datuk Lee Chong Wei bukanlah satu tugas mudah. Ini jelas apabila Datuk Lee Chong Wei tewas mudah pada aksi final Olimpik Beijing 2008. Apa pun, fokus yang tinggi dan corak permainan yang sama sekali jauh berbeza sewaktu menundukkan seteru dari tembok China pada separuh akhir Cheng Long menunjukkan betapa Datuk Lee Chong Wei tampil pada kali ini dengan momentum yang luar biasa yang perlukan dijawap oleh Lin Dan.

Moga Datuk Lee Chong Wei berjaya membutirkan pingat emas pertama negara malam ini dan ayuh sama-sama kita rakyat Malaysia berdiri teguh dibelakang beliau agar kali ini lagu Negaraku berkumandang buat julung kalinya dipentas Olimpik.

SPR : Ramalan Rimau Keputusan Badminton Final Olimpik London 2012 --> DLCW beat LD

Saturday, August 4, 2012

Wan Zack Haikal Tunggu Tawaran Kelab FC Ryukyu Jepun


Pemain sayap muda negara, Wan Zack Haikal Wan Nor bersedia untuk berhijrah ke kelab divisyen tiga Jepun, FC Ryukyu di Okinawa andai ditawarkan kontrak. Wan Zack, 21, yang sudah pun berlepas ke Vienna, Austria bersama-sama 25 pemain kebangsaan lain semalam untuk latihan dan tiga aksi persahabatan, menyatakan kesediaan itu selepas seminggu pulang daripada menjalani ujian pemilihan bersama kelab terbabit.

Pemain Harimau Muda A berasal dari Pahang itu turut mengakui latihan dua minggu bersama FC Ryukyu berjaya meningkatkan tahap permainannya terutama dari segi hantaran dan sentuhan penyudah. Walaupun tak banyak beza corak latihan, tapi pemain FC Ryukyu cukup pantas dan berlatih dengan sepenuh hati. Bahasa mungkin berbeza tetapi dalam bola sepak itu bukan masalah besar.

SPR : Tambah sorang lagi org Malaysia main kat luar..petanda baik bola sepak Malaysia..

Wednesday, August 1, 2012

Cara Zalim Kanak-kanak China Dilatih Untuk Jadi Atlet Emas

Video: Cara Zalim Kanak-kanak China Dilatih Untuk Jadi Atlet Emas 

Mahukan kita di Malaysia buat seperti ini? Itulah persoalan yang terlintas di pemikiran rimau. Tidak dalam 100 tahun rasanya. Biarlah kita duk cipta lagu bagi naik semangat, walaupun kaedah itu 110 peratus pasti gagal mendapatkan pingat.

Namun, di China, kaedah zalim digunakan untuk memastikan negara itu melahirkan atlet bertaraf dunia.
Dipukul, diherdik, dimaki umpama binatang. Akhirnya mereka menang emas di olimpik, namun apakah pendekatan itu wajar?Jika inilah pendekatan dalam semua acara sukan, maka tidak hairanlah China menang dalam pelbagai acara di Olimpik yang setakat hari ke-4, masih menjuarai punggutan pingat di Olimpik London.


Kepercayaan di negara China ialah, kanak-kanak perlu melalui kesusahan untuk berjaya. Ibubapa memilih untuk membiarkan sekolah melayan anak mereka secara kasar, asalkan mereka berjaya dan akhirnya membawa keluarga keluar dari kemiskinan dan mendapat sanjungan masyarakat.

SPR : Andalah hakim…apa pandangan anda? Adakah ini latihan yang boleh diterima atau ini adalah penderaan kanak-kanak?

Monday, July 30, 2012

Keputusan Penuh Malaysia vs Manchester City 30 Julai 2012

Perlawanan yang agak berat sebelah. Perlawanan dikuasai sepenuhnya oleh Man City. Pemain Malaysia banyak kehilangan bola akibat hantaran-hantaran yang lemah dan tampanan yang kurang kemas. Banyak yang perlu diperbaiki oleh kem kendalian Datuk K. Rajagobal ini menjelang Kejohanan Piala AFF Suzuki nanti..Keputusan Penuh  :

Malaysia 1 - 3 Manchester City
Gol Malaysia dijaringkan oleh Azamuddin Akil
Gol Man City dijaringkan oleh Aguero, Tevez dan Johnson

Pokok Olimpik Pokok Yahudi


Siapa dah tengok rakaman upacara perasmian Sukan Olimpik London baru-baru ni? Agak konfius kenapa tiba-tiba ada orang keluar dari pokok yang diletakkan atas bukit tu, ramai pulak tu...Rupanya pokok tu lah pokok Yahudi berdasarkan hadis Rasulullah s.a.w. !

Dan yang keluar tu nak tunjukkan mereka selamatkan diri dari mati dibunuh sebenarnya. Kita tengok kena faham, bukan sekadar tengok. Dan banyak lagi unsur Yahudi, Freemason dan Illuminuti ditonjolkan dalam upacara perasmian tu. Belum termasuk logo mata satu lagi. Faham-fahamlah kenapa ia diadakan pada bulan Ramadhan ye. Musuh Islam memang licik dan halus. Lindungi kami ya Allah.. Amin..


Pada waktu ini orang Yahudi sedang giat menanam pokok Gharqad secara berleluasa di bumi Palestin yang dirampas dan dijajah sebagai suatu persediaan menghadapi tentera Islam pada akhir zaman. Mereka telah menubuhkan dana kebangsaan khas ( Jewish National Fund ) untuk penanaman pokok Gharqad tersebut.

Didalam web http://www.jnf.com/, melaporkan bahawa mereka telah berjaya menanam sebanyak 220 juta pokok dan projek-projek lain.

Jika benar seperti dilaporkan,maka sahlah bahawasanya yahudi ini sememangnya mengakui kebenaran Islam dan kebenaran hadis nabi saw.. akan tetapi keegoaan dan sikap bongkak mereka menyebabkan mereka tidak menerima ajaran Islam, sebaliknya terus berusaha memerangi umat Islam dari semasa ke semasa.

Firman Allah di dalam surah AlBaqarah ayat 120

  ولن ترضى عنك اليهود ولا النصرى حتى تتبع ملتهم
Maksudnya Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepada kamu hingga kamu mengikuti agama mereka.

Pokok Gharqad juga dikenali dengan nama boxthorn dan nama saintifiknya Nitraria retusa. Website daripada Israel merujuknya sebagai ‘salt tree’. Pokok ini juga didapati tumbuh di sekitar Pakistan, Iraq, Syria, Jordan, Arab dan Utara Afrika. Tidak banyak maklumat yang boleh didapati tentang tumbuhan ini. Kenapa ya?


Jawapannya mudah sahaja- kerana ianya adalah pokok yang menjadi perisai kepada mereka. Andai kata selain daripada bangsa Yahudi mengetahui lebih terperinci mengenai pohon ini sudah tentu mereka akan rasa tidak selamat lagi kerana tempat rahsia mereka telah diketahui umum. Begitu juga lain-lain maklumat mengenai Yahudi - memang susah sangat nak dapat.Maklumat itu bukannya tak ada- ada, tapi maklumat ini disekat dari pengetahuan umum.

Seandainya Rasulullah tidak bongkar dalam hadith di atas mengenai pokok ini maka sudah pasti kita umat islam sampai hari kiamatpun tidak akan mengetahui kewujudan pohon ini
والله أعلم 


SPR : Moga Allah melindungi kita semua...amin..

Sunday, July 29, 2012

Senarai Lokasi Bazaar Ramadhan Lembah Klang 2012

Bazzar Ramadhan Pilihan 2012
Hari ni Rimau nak kongsi dengan pembaca semua lokasi-lokasi pilihan Bazzar Ramadhan 2012 yang menjadi tumpuan ramai yang boleh dijadikan panduan anda semua untuk membuat pilihan lokasi yang berdekatan dengan anda..


SUBANG JAYA
  • SS18, Subang Jaya (Jalan SS18/6)
  • USJ 7, Subang Jaya (Jalan USJ 7/3c – Hadapan Gerai Majlis USJ 7)
  • USJ 4, Subang Jaya (Jalan USJ 4/5)
  • USJ 1 Pangsapuri Angsana (Tapak Pasar Malam)
  • Pinggiran USJ (Jalan Pinggiran USJ 1/1)
  • Taman Batu Tiga (Hadapan Gerai Majlis Tmn Batu 3)
  • Putra Heights (Berhadapan Flat Sri Mutiara
PUCHONG
  • Tmn Puchong Perdana (Jalan Perdana 2)
  • Tmn Puchong Permai (Jalan Permai 2/10)
  • Tmn Puchong Permai (Jalan Permai 1/10 – Sebelah Surau Ra’ayah)
  • Tmn Puchong Prima (Jalan Prima 5/3)
  • Tmn Puchong Utama (Jalan Utama 2/1)
  • Taman Wawasan, Pusat Bandar Puchong (Jalan Wawasan 2/22)
  • Pusat Bandar Puchong (Jalan Bandar 3- Tapak Bersebelahan Tesco Puchong)
  • Puchong Utama (Tapak Pasar Malam Puchong Utama – kecuali hari selasa)
  • Puchong Indah (Tapak Pasar Malam – kecuali hari isnin)
KINRARA
  • Bandar Kinrara Sek 5 (Jalan BK 5A/1) 
  • Tmn Kinrara Sek 1 (Jalan Taman Kinrara 1/1) 
  • Tmn Perindustrian Kinrara (Jalan TPK 2/1 & 2/2) 
  • Tmn Kinrara Sek 4 
  • Hadapan Gerai UPEN Puchong Jaya (Petak Letak Kereta)
SERDANG
  • Tmn Seri Serdang (Jalan 18/35)
  • Tmn Universiti Indah (Jalan 2/10)
SERI KEMBANGAN
  • Tmn Pinggiran Putra (Jalan PP 1/2)
  • Tmn Equine (Jalan PP 1B)
  • Puncak Jalil (Jalan PUJ 3/2)
KAJANG
  • SEPANJANG JLN MASUK KE SMAP, KAJANG
  • TAPAK BAZAAR MALAM REKO SENTRAL
  • JALAN UTAMA, SEK 2, TMN KAJANG UTAMA
  • TAPAK PASAR MALAM KOMPLEKS HENTIAN KAJANG
  • TEMPAT LETAK KERETA, HADAPAN DERETAN KEDAI TAMAN ZAMRUD
  • HADAPAN DERETAN KEDAI KILANG IKS SG. JELOK.( TEMPAT LETAK KERETA )
  • DATARAN PRIMA SAUJANA, TMN. PRIMA SAUJANA, KAJANG
  • KAWASAN TANAH LAPANG ( TAPAK FUNFAIR ), TAMAN KAJANG PRIMA
  • TAPAK PASAR TANI ( TMN RAMAL INDAH )
  • JLN KAJANG MEWAH 10
  • DI BELAKANG TESCO BATU 14, KAJANG
CHERAS/KAJANG
  • TAPAK PAKIR DESA SERDANG ( HADAPAN BANGUNAN MINLON )
  • JALAN TEMENGGUNG 21/9, SEK. 9, BDR MAHKOTA CHERAS ( TAPAK PASAR MALAM )
  • LEBUH TAMING, TAMAN TAMING JAYA
  • BERHAMPIRAN LOJI KUMBAHAN TAMAN HARMONI, SERI KEMBANGAN
  • TMN. SUNTEX, BT. 9, CHERAS
  • JLN CHENGAL 4, TAMAN IMPIAN EHSAN
  • KAWASAN LAKE VALLEY JALAN SUARASA 8/4, BDR TUN HUSSEIN ONN
  • DI JALAN CP 4/38, TMN CHERAS PERDANA
  • JALAN CJ 8, TAMAN CHERAS JAYA
  • PADANG AWAM, TAMAN CHERAS UTAMA ( TAPAK PASAR MALAM LAMA ) BANDAR BARU BANGI
  • TAPAK PASAR MALAM SEKSYEN 16, BANDAR BARU BANGI
  • TEMPAT LETAK KERETA JALAN 3/69, SEKSYEN 3, BDR BARU BANGI
  • DIHUJUNG JALAN 2/3A, KAWASAN DUA, BDR BARU BANGI
  • HADAPAN ASRAMA KOLEJ POLYTECH MARA BANGI
  • JALAN SERI PUTRA ½, BDR SERI PUTRA
  • JLN 7/7B, SEK 7, BDR BARU BANGI
  • DI TEMPAT LETAK KERETA JLN SUSUR KOMPLEKS PKNS BANGI
BERANANG
  • TAPAK PASAR MALAM, BDR TASIK KESUMA 
  • TAPAK PEKAN SEHARI BERANANG
HULU LANGAT
  • TAPAK PASAR MALAM TAMAN SERI NANDING
  • BERSEBELAHAN PADANG FUTSAL,TMN DESA SENTOSA
SEMENYIH
  • JALAN SEMENYIH SENTRAL 1 
  • SEKSYEN 1, BERHAMPIRAN DENGAN PASARAYA BILLION BDR TEKNOLOGI KAJANG
SHAH ALAM
  • SEKSYEN 2 
  • SEKSYEN 7 (TPM) 
  • SEKSYEN 13 (STADIUM SHAH ALAM) 
  • SEKSYEN 17 (TPM) 
  • SEKSYEN 18 (TPM) 
  • SEKSYEN 20 (BERHAMPIRAN TPM) 
  • SEKSYEN 25 
  • SEK. U2 TTDI JAYA (TPS) 
  • SEKSYEN U3 (SUBANG PERDANA) 
  • SEKSYEN 6 (TLK REST. DAUD) 
  • SEKSYEN 7 (JLN PLATINUM AD 7/AD) REST ALI CORNER 
  • SEKSYEN 7 (JALAN KRISTAL AS7/AS) 
  • SEKSYEN 8 (DEKAT SURAU BLOK 17-18) 
  • SEKSYEN 16 (HDPN DEWAN ORG RAMAI) 
  • SEKSYEN 18 (JLN 18/34 – KLINIK AHMAD SHAH) 
  • SEKSYEN 19 (TPM) 
  • SEKSYEN 24 (TPK USAHAWAN MIKRO) 
  • SEKSYEN 27 (TAPAK PASAR MALAM) 
  • SEKSYEN 28 (BERHAMPIRAN KFC) 
  • SEKSYEN 31 ( JLN ANGGERIK ARANDA B 31/B DEPAN PONDOK POLIS KOTA KEMUNING) 
  • SEKSYEN U5 (JLN UTARID U5/10) TPM 
  • SEKSYEN U8 (JALAN C U8/C BKT JELUTONG HDPN MY MYDIN) 
  • SEKSYEN U10 (TAPAK PENJAJA SEMENTARA) 
  • SUBANG 2 (TAPAK PASAR MALAM) 
  • SEKSYEN U13 (SETIA ALAM – CIMB BANK) 
  • SEKSYEN U20 (BBSB FASA 1) (BUKIT RAHMAN PUTRA) 
  • SEKSYEN U20 (BBSB FASA 2) (PEJ LUNCAI EMAS) 
  • SEKSYEN U20 (BBSB FASA 3) (ECONSAVE)
AMPANG
  • PANDAN INDAH (TLK PADANG PERBANDARAN MPAJ) 
  • PANDAN JAYA (TLK JALAN PANDAN 3) 
  • PANDAN CAHAYA (TLK JALAN PANDAN CAHAYA 1/1) 
  • TMN MELAWATI ( HADAPAN PEJABAT POS LAMA ) 
  • KG PANDAN (TLK PANDAN UTAMA) 
  • MEDAN SELERA ANGSANA HILIR (TLK) 
  • LEMBAH MAJU (BERHAMPIRAN SIMPANG EMPAT) 
  • KG TASEK PERMAI ( HADAPAN MASJID ) 
  • KG MELAYU (JALAN JATI) 
  • AU 2 ( JALAN AU2A/16 ) 
  • AU 4/1 (HADAPAN SEVEN-ELEVEN) 
  • AU 5 (TLK MEDAN SELERA) 
  • TMN PERMATA (HADAPAN PASARAYA HARI-HARI) 
  • MELAWATI JALAN E1 
  • BUKIT ANTARABANGSA (JALAN WANGSA UKAY 2) 
  • UKAY PERDANA (HADAPAN RESTORAN ALI MAJU) 
  • TAMAN MELOR (TLK) 
  • BANDAR BARU AMPANG (PASAR BANDAR BARU AMPANG) 
  • AMPANG WATER FRONT (TLK FASA 2) 
  • BUKIT INDAH (SEBELAH RESTORAN DALILA, TLK) 
  • AMPANG JAYA (TLK JALAN 1) 
  • KOMPLEKS MUHIBBAH ( TAMAN NIRWANA ) 
  • KERAMAT PERMAI ( JALAN AU1D ) 
  • AU3 (TLK FLAT PKNS 13 dan 14) 
  • PANDAN INDAH JLN 3/2B 
  • TAMAN KOSAS (TLK JALAN KOSAS 1/1) 
  • PANDAN PERDANA (HADAPAN GUARDIAN) 
  • CHERAS HARTAMAS (BLOK A1, FLAT BUKIT SEGAR)
  • CHERAS INDAH (HADAPAN DEWAN KOMUNITI)
  • PANDAN MEWAH (TLK SEBELAH PADANG)
BATU CAVES
  • TAMAN WILAYAH SELAYANG FASA 3
  • Tapak Parking Pasar Selayang 
  • RUMAH PANGSA PKNS, JALAN KUCHING 
  • SENTUL PASAR
  • KAMPUNG BATU MUDA, JALAN IPOH 
  • PPR BATU MUDA 
  • KOMPLEKS MUTIARA, Batu 31/2 Jalan Ipoh 
  • HADAPAN FLET TAMAN AMAN PURTA JINJANG UTARA

Saturday, July 28, 2012

Video: Aksi Lawak Mr Bean Di Upacara Pembukaan Olimpik London 2012

klhive rowan atkinson Video: Aksi Lawak Rowan Atkinson Di Upacara Pembukaan Olimpik London 2012 

Mr. Bean atau nama sebenarnya Rowan Atkinson mengejutkan para penonton di Landon pada penampilannya di acara pembukaan Olimpik London 2012. Aksi lucu dan bersahaja dari Mr. Bean berjaya mencuit hati penonton yang hadir pada temasya ulung dunia itu. Mari sama-sama kita saksikan aksi Mr. Bean tersebut..selamat menonton..




SPR : Sempoi la Mr. Bean..heheheh..

Friday, July 27, 2012

Bahaya Merokok Selepas Berbuka Puasa


Rimau baca-baca paper tadi jumpa artikel ni. Bagus untuk dikongsi dengan semua pembaca blog rimau ni..sekadar untuk peringatan kepada mereka yang berkenaan sahaja..

Berbuka puasa dengan menghisap rokok boleh membawa maut, kata seorang pakar yang menggesa orang Islam membuang tabiat merokok ketika Ramadan.Perbuatan merokok boleh memberi bahaya kepada seseorang yang berpuasa kerana anggota badan mereka cuba untuk pulih selepas tidak minum atau makan dalam tempoh yang lama, katanya.
Pakar itu juga menekankan, perokok dikira bernasib baik sekiranya mereka tidak mempunyai masalah jantung berpunca daripada tabiat berkenaan.

Merokok adalah perkara buruk yang dilakukan seseorang terhadap badan mereka terutama selepas berbuka puasa di bulan Ramadan, kata seorang pakar perubatan dalaman di Pusat Perubatan dan Klinik Emirates di Al Ain, Dr Riaz Ahmad Minhas.
Disebabkan berpuasa, badan amat memerlukan air, glukos dan oksigen. Sebaliknya, merokok boleh menyekat saluran darah, menghalang aliran oksigen yang diperlukan.

Merokok pada waktu kritikal juga boleh menyebabkan darah menjadi beku.
Ini boleh menyebabkan pembuluh darah tersekat sekali gus meningkatkan tekanan darah, spasms (kesesakan arteri) mengganggu degupan jantung dan meningkatkan kolesterol.Ia boleh menyebabkan perokok maut. Sebab itu, perokok perlu berhati-hati dalam perkara ini, kata Dr Minhas.

Kredit : BHarian

Tuesday, July 24, 2012

Penjawat Awam Selangor Bakal Terima Bonus Hari Raya Aidilfitri 2012

Berikutan pemberian bonus sempena perayaan Aidilfitri bulan hadapan oleh kerajaan Pusat, kerajaan negeri Selangor pimpinan Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim turut dijangka akan memberikan bonus sama kepada penjawat awam di negeri pimpinan kerajaan Pakatan Rakyat tersebut.

“Kakitangan awam kerajaan negeri Selangor juga akan menerima imbuhan Aidilfitri jika Kerajaan Pusat memutuskan pembayaran bonus perayaan bulan depan, kata Khalid hari ini. Tambah Khalid (gambar) lagi, pentadbirannya akan memastikan kakitangan awam di bawah kepimpinannya akan menerima jumlah sama sepertimana penjawat awam kerajaan Pusat sekiranya mereka memutuskan untuk membayar “bonus” sempena sambutan Aidilfitri kali ini.

“Jika kakitangan Pusat dapat, begitu juga kakitangan awam yang bekerja di peringkat negeri. Kadarnya akan sama sebab ia ada kaitan dengan pencen,” kata ADUN Ijok itu kepada pemberita di sini, hari ini.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebelum ini telah mengumumkan akan mempertimbangkan pemberian imbuhan sempena sambutan Aidilfitri kepada penjawat awam kerana ia bergantung kepada kemampuan kerajaan.

Najib turut berkata beliau akan melihat “buku kira-kira” kerajaan terlebih dahulu berhubung perkara itu.
“Nantilah kita semak-semak dahulu, belek-belek dahulu, kena tengok-tengok buku kira-kira dahulu... kalau apa-apa pun kita semak dahulu, apa-apa keputusan mesti berdasarkan kepada kemampuan kerajaan,” katanya ketika diminta mengulas tuntutan Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) mengenai pemberian imbuhan itu baru-baru ini.

Pada 16 Julai, Presiden Cuepacs, Datuk Omar Osman berkata pihaknya sedang mencari pendekatan terbaik bagi memastikan 1.4 juta penjawat awam mendapat imbuhan itu dan tidak menyebabkan pihak tertentu mengambil kesempatan seperti menaikkan harga barangan.

Sumber : 

Monday, July 23, 2012

Wordless : Jangan Tiru Aksi Ini


Macam-macam ragam bulan puasa nie...

Kelebihan Puasa : Dapat Elak Otak Daripada Mengecut

Kajian saintifik terbaru perubatan Barat mendapati berpuasa dua kali seminggu, sebagai contoh, boleh mengelakkan otak individu daripada mengecut dengan pertambahan umur, selain manfaat kepada mereka yang menghidapi penyakit jantung, diabetes dan kanser. Berpuasa pada masa dulu pernah digunakan dalam rawatan perubatan namun kajian terbaru menunjukkan ia perlu diterapkan semula.

Ini kerana ia mampu mencetuskan pelbagai hormon yang membantu meningkatkan kesihatan selain perubahan metabolisme badan. Berpuasa selama beberapa hari hanya melibatkan pemakanan makanan antara 500 dan 800 kalori sehari sahaja berbanding hari biasa iaitu 2,000 kalori bagi wanita dan 2,500 kalori (lelaki).

Ia menurunkan tahap hormon yang dikaitkan dengan kanser dan diabetes selain kolestrol ‘tidak baik’ dan triglyceride dalam darah serta pengurangan radikal bebas, molekul yang dikaitkan dengan pelbagai penyakit. Ketua Neorosains Institut Penuaan Nasional Amerika Syarikat (AS), Profesor Mark Mattson berkata, faedahnya sama seperti anda bersenam. Ia boleh melindungi otak daripada penyakit kemerosotan otak seperti Alzheimer dan Parkinson.
Prof. Mark Mattson
Dalam satu kajian yang dilaporkan oleh Jurnal Obesiti Antarabangsa tahun lepas, sekumpulan wanita obes dan gemuk diberikan pemakanan melibatkan 1,500 kalori sehari untuk satu minggu. Satu lagi kumpulan diberikan pemakanan 500 kalori untuk dua hari dan kemudian 2,000 kalori setiap hari pada lima hari seterusnya.

Dr Michele Harvie
Pakar diet Universiti Manchester, Dr. Michele Harvie yang mengetuai kajian itu berkata, kedua-dua kumpulan menunjukkan penurunan berat badan yang sama selain pengurangan sama penanda biologi yang boleh meningkatkan risiko kanser.

Kedudukan Liga Super / Liga Premier Malaysia 2012

Maklumat anda :

IP