Tuesday, September 20, 2011

Isu Zizan Hina Islam Dalam Hantu Bonceng - Zizan Minta Maaf


"Saya faham, apa yang salah... salah jugak. Tapi pasal hina Islam memang jauh dari otak fikiran saya la.. takde lagsung terniat. Ini adalah Agama dan Rasul saya.. Maaf sekiranya saya silap," demikian tulis Zizan dalam Twitternya berhubung kontroversi yang mendakwa dia menghina Rasullullah di dalam satu adegan filem Hantu Bonceng.

Dalam kenyataan laman blog Milo Suam, Zizan dikatakan dengan sengaja jelas menghina Rasulullah apabila dalam satu babak yang dilakonkannya menyebut "Ashaduanna Muhammadar Syaitan" yang membawa maksud "Aku naik saksi bahawa Muhammad itu Syaitan"




Tambah blog tersebut, Sama ada terlepas pandang, tidak faham, atau sengaja cetuskan kontroversi untuk melariskan filem tidak dapat dipastikan. Apa yang jelas, kita bimbang jika ia menjadi ikutan anak-anak muda.

Sudut Pandang Rimau : Siapa yang salah dalam situasi ni? fikir2kan lah..

31 comments:

aimi said...

ala... asal slah kn zizan .. slh kn penulis ksrip lh..

cian zizian i :(

h A n Y S said...

alahai..salahkan dia jugak..kenapa tak salahkan penulis skrip? =.=

zulhilmi.tempoyak said...

macam tu la bila org suka sgt tgok crita tahyul.

smpai bila cakap macam tu ramai lak yg nk gelak dalam wayang tu...huhu

zull said...

Apa guna lembaga penapisan film. Takder yang berpengetahuan ke atau makan gaji buta jer.

Miss A said...

sye rse,zizan tak slah sbb maybe itu secara spontan and mulut dye bubbing tak tentu pasal.hurmm

Miss A said...

sorry,bubbling!

Cikgu Bada said...

ada juga nk menyokong zizan..patutnya dh tgk skrip tak betulkan..kena betulkan le..beri pandangan..bukan main ikut je..takkan pasal minat kat seseorang,kita nak sokong dia..walaupun dia buat benda yg salah

blog-tips-kurus said...

tukang tapis filem tu tidak perasankah? terlepas pandangkah??

abah khalisha said...

dah tgk..tkde lah best sgt cite ni
Mintak Bantuan Semua Blog Gilamodified telah Dihacked

ctk said...

zizan cube nk buat lawak dengan cara dye menyebutnya..mungkin itu spontan..tp sume tuh just memakan diri dy..huhu..apepon sepatotnya dye kena peka...budak2 pon tgk, nti terinkot2 plak..huhu

OrAng_PeRLiS_mEnULiS said...

ORANGPERLIS MENULIS (update):
: Kesalahan dalam filem HANTU BONCENG didedahkan


benda spontan je tu... xde papepun....

m!3yr4h_LolLy said...

bg pendapat sy la kan, zizan xbersalah kot.

Mrs.Yie said...

terlalu banyak sangat melawak macam tu la jadinya..

Memori Kekasih said...

penapis utk tapis filem neh bocor kowt...ghairah sangat nak kuar cerita meletop2 sampai lupa hal2 serius mcm ni...huuurrrmmm..

Bluewendy said...

tak tapis btol2.. bukan nye tak mumayiz, smua dah akil baligh, leh pkir mane btol n salah... huhu...

ieda said...

setuju dik
akak pun ada buat entry pasal nie .. bagus lah dia dah mohon maaf
jgn dibuat pasal mender2 mcm nie kan . tetap sensitif :)

Rara. said...

hiiii,tak tengok lagi pon cite ni, ngeeee :)

PORUMAN said...

sesuatu filem x kak dpt ditayangkan klu tdk ditapis dgn teliti oleh badan berkaitan ... jgn salahkan zizan .. dia x da niat nak hina islam ---

Titisan Hujan said...

ambil iktibar

APAN said...

hmmmm...ada gak amek tau isu ni siket...
bagi aku...pujian tok geng milosuam tu sebab ada gak yg menaikkan isu ni.masa aku tengok citer ni pun, mmg rasa cam banyak sangat unsur yg mcm dipermainkan...bila bab agama dijadikan bhn jenaka...mmg menjadi, tpi pikir la sikit.kalau dah tayang, mesti boleh jd ikutan...

orang yg tulis skrip tu patut dipersalahkan gak.tpi si zizan tu pun patut amek tau gak pe yg dia hapal tu...
cuma, kalau dah minat sngat ngan si zizan ni, jngan la smpai terlupa apa yg x boleh dilakukan.setiap org boleh buat silap tanpa disedari.jngan terlalu nak backup dia.aku pun minat dia gak, tpi jngan la fanatik sngat.dia tetap penghibur je...

inche hlovate said...

sya dah tengok cerita ni..erm pada pendapat sya boleh dikatakan banyak la bnda2 islam yang macam dibuat main je dalam crita ni..

cardiacku said...

Semoga permasalahannya cepat selesai saja...

cemomoi said...

istighfar bebanyak sebab ia merosakkan akidah tuuuu

shameel said...

ini masalah agama, jadi jgnlh krn minat zizan kita terus backup.

skrip sesuatu filem biasanya akan ambil masa berbulan utk dihafal. Jadi di sini penulis skrip tu yg memulakan perkara ini.

mungkin zizan melawak secara spontan. kita tak nafikan sbb sesetngah pealkon terkenal mmg adakalnya pertikaikan skrip. seingat sy eman manan pun ada bagitau ttg dia tak ikut skrip sgt dlm telefilem kabus.

tapi itu bukan alasan juga sbb sesebuah filem akn diedit berkali2 sebelum diserahkan kpd badan pihak yg menapis dan meluluskan tayangan. waktu sesi edit mengedit ni takkan tak perasaan ada adegan menghina Nabi S.A.W. kes zizan hina Nabi tak sama dg nkes rosnah mat aris hina isteri Nabi dlm program sensasi. sbb rosnah hina isteri Nabi secara spontan dlm siaran lansung. jadi kita berhak marahkan rosnah tapi tidak boleh marahkan TV3.

kes zizan pulak bukanlah siaran langsung tapi satu proses yg lama. jadi bukan zizan sahaja yg salah tapi semau pihak yg terlibat

Aufa Amani said...

patutnya director or produser tu kena lah alert ngan semua tu. isu sensitif kut. kesian zizan dipersalahkan.

i am S!L4H.. said...

macamane boleh lepas dr penapisan ni??

*kompius*

♥Aien Najwa♥ said...

herm..betul 2..xsemestinyer kiter minat artis 2 kiter xboley slhkn dier..atleast, dh tau bnde tu slh..sme2 betulkan..bukan pnulis skrip jew..bahkan pngarah n segale krew kt c2 terlibat..tp sy dh tgok movie nie, ader gk mempersendekan islam..lg2 time dekat surau..mcm maen2..sekali tu jela sy tgok..

iMBobo said...

zizan byk benda yg dibuat jadi kontroversi, sejak dr maharajalawak lagi..die kena lebih berhati2..

Hafizzi Aziz said...

zizan hampeh..
melawak suka babitkan agama..
bek johan okay lagi dr dia..

Shah Blogger said...

Bro. ada tgk komen bls ahmad idham dari seorang org awam yg tegur baik2 n tanya. dia bls blk hmmmmm

ღ αεn ツ said...

Benda yang secara tidak sengaja, tak tahu, lupa, tidak dicatatkan dosanya. Kalau nak tahu lebih lanjut, tanya para ilmuan :) Betul ke tak eja ilmuan tu. Ke ilmuwan ah? Ah, janji bunyi sama.

Kedudukan Liga Super / Liga Premier Malaysia 2012

Maklumat anda :

IP