Friday, December 3, 2010

Perodua Bezza : Kereta Futuristik Pertama Malaysia

Perodua Bezza


PERUSAHAAN Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA) semalam memperkenalkan model prototaip, Bezza yang menggunakan enjin hijau yang sedang dibangunkan bagi kegunaan kenderaan keluarannya pada masa akan datang.

Reka bentuk Bezza dibangunkan sepenuhnya kakitangan PERODUA, manakala enjin hijau dimajukan di bawah Pelan Induk Pembangunan Enjin Hijau syarikat itu dengan kerjasama Daihatsu Motor Corporation, Jepun.

Pelan Induk Pembangunan Enjin Hijau PERODUA itu masih pada fasa pertama, bermatlamat menghasilkan enjin yang menggunakan Sistem Bahan Api Cecair Bebas Logam Berharga (PMLFC) iaitu yang pertama seumpamanya di Malaysia.

Sistem PMLFC tidak menggunakan petrol atau diesel sebagai bahan bakar, sebaliknya bahan api alternatif yang tidak mengandungi logam berharga, sekali gus menjadikannya lebih mesra alam dan menjimatkan.

Jom Layan Wajah Kereta Ni...Hebat-hebat..










SPG : Agak-agak boleh beat Inspira tak?huhuhuh..

27 comments:

Towkey Limauputih said...

gempak..
tp tahan ke

JuanYuan said...

pergh...smart..

h A n Y S said...

blh lawan inspira ni,design pintu belakang tu pon dah blh lawan inspira.. *thumbs up*

diana sofian said...

walauweh!!! cun siot! cayalah mesia!

MiSs TOrA said...

dasat tu model ni..nmpak ellegant =)

Ein Auzai'y said...

menarik nampak....tahan ker body dia...

apik pehe said...

fuhhhh..bleh tahan..tp bleh ke keta pakai lampu putih?huhuhu

Sofia Aimd said...

erm, macam bnyak je keta lampu putih.. err, kan? hehe. lawa keta ni macam transformer! ;D

ZeM said...

macam gen2 je

azhar said...

singgah...mcm ironman aku tengok..nice!

nadey said...

MMG SEMARTTTTTTTTTTTTTTTTT

ikeen said...

smart la..tang pintu die..hikhik..kuat minyak x?...oh!no...

akuvision said...

tang stereng tu tak ingat bro

azi nur said...

stereng petak..unik 2~~

Jejaka Terhangat said...

perhh..produa memang lebih terbaek drpd proton dari dulu..sampai skrg, tetap lebih depan..cool..berminat plak aku ngn kereta camni..mmg futurelistik..2 thumbsup..=)

Tinta NurAz said...

kenapa masa depan..bila tu?tahun depan ka?hehe..tak sabar nak tunggu lah macam ni.

QamaYaya said...

cantek nyer........mmg futuristic

DeCrewz said...

inspira jauh berbeza.. ni terbaik lah...

prince kais said...

kemas~~

.::: Princess MOMOY :::. said...

Biler nak launch nih
MY RECENT POST : JAPAN MAID CAFE a.k.a Cosplay Restaurant

Far8 budak baik said...

nak beli kete ni lahhhh wahhhhhh

LaDY YeLLow said...

nice car...leh lwan inspira ni...mmg tip top ar kete ni

ann said...

baguih nih.. bnyk kan lagi model2 kete baru.. bersaing scr sihat..
yg kurang sihat; asal ada pameran kete jer mesti model seksi sekalik.. afsal ekk.. x confiden cun ke kete2 tuh.. juz a thought

ibuintan said...

sesuai tuk orang2 muda..

mamasyamildeenasara said...

aa..la ..aku ingat aku sorang tgk keta ni cam iron man..hik hik

ANATI SOKI said...

desgin bleyh tahan style gak.. :)

Princess Redha F said...

mesti mahal keta hybrid ni kan...

Kedudukan Liga Super / Liga Premier Malaysia 2012

Maklumat anda :

IP